Spritsen

Spritsen! Wie kent ze niet. Dit heerlijke koekje is gemaakt met roomboter en ze zijn altijd heerlijk bros. Ze zijn heerlijk bij een kop koffie of een kop thee of natuurlijk om er zo even van te snoepen. Waar komen ze oorspronkelijk vandaan? Ik heb even flink zitten zoeken en de spritsen komen oorspronkelijk uit Duitsland maar worden al vanaf de 16de eeuw in Nederland gebakken en gegeten. Dus dit overheerlijk koekje is al heel oud, maar het blijft heerlijk om te eten en is heel gemakkelijk te maken.

Natuurlijk kun je ook met spritsen variëren. Zo kun je spritsen maken met cacao, kaneel of speculaaskruiden. Durf te variëren met de spritsen, want er zijn heel veel varianten. Ook kun je zoals je ze wel eens ziet bij de bakker de spritsen dopen in gesmolten chocolade zodat je een sprits hebt met een heerlijk knapperig laagje chocolade. Mmm! dat is toch heerlijk om van te smullen?

Ik heb voor jullie een recept uitgewerkt van roomboter spritsen met vanille. Wil je variëren? Dan kun je hierbij altijd kruiden toevoegen aan het recept.

Ingrediënten: 

  • 1 vanillestokje
  • 320 gram roomboter
  • 200 gram witte basterdsuiker
  • 1 ei
  • 400 gram bloem
  • zout

 

Voor dat je begint met het maken van de spritsen zorg er voor dat de roomboter op kamertemperatuur is. Als de boter op kamertemperatuur is  verwarm je de oven voor op 170 graden.

Wrijf op het aanrecht de boter, suiker en een snufje zout met de hand glad en zalvig. Denk je; ik wil mijn aanrecht niet smerig maken? Dan kan je het natuurlijk ook heel goed maken in de keukenmachine 🙂 ( Spritsen worden gemaakt met een wrijfdeeg zodat er meer lucht in het beslag kom). Zorg er wel voor dat het beslag goed glad is en zorg er voor dat de boter en de suiker goed gemengd is. Als het beslag goed gemengd is, voeg dan het ei en de vanillemerg van het vanillestokje toe en meng dit weer door elkaar tot een glad en zalvig beslag. Voeg daarna de bloem toe en meng het goed door elkaar. Als alles goed gemengd is, pak je een spuitzak met een spuitmondje en doe het beslag in de spuitzak. Ik heb zelf niet een hele grote spuitmond gepakt omdat je anders de mooie kartels van je sprits niet weer niet na het bakken.

Leg op je bakplaat een stuk bakpapier en spuit hier de spritsen op. Je kan natuurlijk spritsen spuiten in de originele vorm, maar je kan hier ook mee spelen en zo heerlijke spritsen bakken in verschillende vormen. Let op dat je de spritsen niet te dicht naast elkaar spuit want tijdens het bakken lopen ze wat uit. Bak de spritsen in ongeveer 17 minuten goudbruin in de oven. Als de spritsen goudbruin gebakken zijn, dan zijn ze gaar en haal je ze uit de oven laat ze dan afkoelen op de bakplaat.

Nadat ze zijn afgekoeld, kun je natuurlijk de spritsen voor de helft dopen in gesmolten chocolade voor een heerlijke bite.

Zet nu een heerlijk bak koffie of een heerlijke kop thee, plof op de bank en geniet van je zelf gemaakt spritsen!!!

TIP!!! Ga je op visite bij een foodie? Bak verschillende variaties van de spritsen en neem ze lekker mee voor bij de koffie 😀