Bladerdeeg

Met bladerdeeg kun je veel dingen maken. Je kunt met bladerdeeg saussijzenbroodjes, slagroomhoorntjes, bladerdeeg taarten maar ook veel soorten hapjes maken.  Er zit wel een verschil in bladerdeeg als je kijkt hoe je croissant maakt. Croissant maak je met bladerdeeg waar gist en suiker in zit. Binnenkort zal ik ook een croissant deeg maken en het recept uitschrijven voor jullie.

Hoe maak je nu eigenlijk bladerdeeg? Opzich is het niet moeilijk alleen kost het veel tijd. Omdat je tijdens het vouwen en rollen (toeren) het deeg 30 minuten in de koelast moet leggen i.v.m het smelten van de boter.

Ik heb het onderstaande basisrecept maal 2 gedaan omdat een groter recept makkelijker te maken is en omdat ik verschillende dingen wilde maken en de rest graag wilde invriezen 🙂 Maar dit onderstaande kleine basisrecept is ook gemakkelijk te maken.

Ingrediënten:

  • 250 gram bloem
  • 140 ml koud water
  • 5 gram zout
  • 50 gram boter
  • 200 gram koud boter om te toeren

Voordat je begint met het deeg, leg je een stukje plasticfolie op je aanrecht en leg daar dan de 200 gram koude boter op. Pak daarna nog een stukje plasticfolie en leg die boven op de boter. Ga met een rolstok of met een deegroller de boter rollen tot een vierkant van ongeveer 1 cm hoog en leg het dan terug in de koelkast zodat het weer hard kan worden. Leg de boter het liefst 24 uur in de koelkast zodat de boter echt weer hard is.

Nu kan je beginnen met het deeg. Het deeg maken is heel gemakkelijk. Voeg alle overige ingrediënten bij elkaar en kneed het deeg kort tot een samenhangend geheel en vorm hier een bal van. Pak de bal in plasticfolie en leg het voor minimaal 30 minuten in de koelkast om het te laten rusten.

Haal na 30 minuten je deeg uit de koelkast en leg het op een licht bebloemde aanrecht en druk het deeg plat en rol er vier punten aan. Dus als je plak op het aanrecht ligt, rol je bij elke punt omhoog zodat dit punt groter wordt. Als het deeg goed uitgerold is met 4 punten dan pak je de boter uit de koelkast en leg je in het midden van het deeg en vouw je de punten over de boter heen. Nu ga je toeren met je bladerdeeg. Rol het deeg langwerpig uit tot ongeveer drie keer zo lang. Vouw de plak dan in drieën en draai de plak een kwartslag en rol de plak opnieuw uit en vouw het weer in drieën. Rol de plak wel uit in de richting waar je de vouwen ziet. Dus niet in de richting waar de mooie ronding zit.

Nadat het opnieuw gevouwen is leg je het deeg weer in de koelkast voor minimaal 30 minuten zodat de boter weer wat harder wordt. Herhaal het rollen en vouwen nogmaals en leg het opnieuw in de koelkast. Na de 30 minuten rol je je en vouw je het deeg nog twéé keer en dan is je bladerdeeg klaar. Het beste is om het deeg nog 30 minuten in de koelkast te laten rusten voordat je het gaat verwerken.

Ga lekker aan de slag met je zelf gemaakte bladerdeeg en maak heerlijke hapjes en gerechten 😀 Geniet van het maken van je bladerdeeg.

Tip!!! Pak tijdens het rusten je bladerdeeg in als je ze in de koelkast legt zodat het niet uitdroogt en dat er geen nare geuren aan je bladerdeeg komen.