Brioche

IMG_6680

Goed brood bakken is gewoon moeilijk en om een goed brood te bakken moet je het gewoon vaak doen. Ik heb enkele weken geleden een Brioche gemaakt. Brioche is een zacht, zoet witbrood dat oorspronkelijk uit Frankrijk komt. Een voordeel van brioche brood is dat het een makkelijk brood is dat eenvoudig te maken is en heerlijk smaakt.

Hieronder heb ik voor jullie het recept uitgewerkt. Ik zou zeggen duik de keuken in en ga lekker een zelfgemaakt brioche maken.

Ingrediënten:

  • 250 gram bloem
  • 10 gram (gedroogde) gist
  • 20 gram witte basterdsuiker
  • 6 gram zout
  • 3 eieren
  • 120 gram boter
  • 1 eidooier met een snufje zout voor het afstrijken van de Brioche

Doe de bloem, gist, suiker, zout en de eieren in de mixer en kneed het deeg goed door. Dit duurt minimaal 8 minuten. Zodra het deeg goed is, doe je boter in stukjes er bij. Kneed het deeg door zodat de boter volledig is opgenomen. Nu het deeg klaar is moet het rijzen. Ik heb in de avond het deeg gemaakt zodat het deeg de hele avond in de koelkast heeft kunnen rijzen tot de volgende ochtend.

Haal de volgende dag de deeg uit de koelkast en kneed het nog even met de hand door. Verdeel het deeg in 8 gelijke stukken en maak 8 deegbolletjes. Vet een bakblik in en leg hier de bolletjes aan elkaar in het ingevette bakblik. Zorg ervoor dat de hele bodem bedekt is. Als niet de hele bodem bedekt is druk de bolletjes een beetje plat zo dat de bodem bedekt is. Strijk de brioche af met de eidooier en snufje zout.  Laat hierna de brioche nog ongeveer 60 minuten narijzen en bak het brood dan af in 25 minuten in een voorverwarmde oven op 180 graden.

IMG_6675

Haal de brioche uit de oven en laat het afkoelen. Nu heb je een heerlijk zelfgemaakte brioche. Snij een plak af en proef het met aardbeienjam, dat is namelijk echt heerlijk.

Geniet van je brioche en eet smakelijk.

IMG_6677