Pizza

IMG_6655

Enkele weken geleden heb ik via TeesT een cursus pizzabakken gedaan. Dit was een hele leuke cursus waar je veel dingen leert over de ingrediënten en over de pizza zelf. Nadat ik deze cursus heb gedaan, werd het tijd om dit thuis ook te doen, maar de pizza ging bij mij niet in de oven maar op de barbecue. Om een pizza te bakken in de oven of op de barbeque is het wel genoodzaakt om een pizzasteen te hebben. Dit om een heerlijke krokante bodem te krijgen. Je kan de pizza wel bakken op een bakplaat maar dan krijg je de bodem nooit mooi krokant.

Het eerste wat mij is verteld op de cursus is dat je een pizzabodem nooit moet uitrollen met een deegroller. Nu zullen veel mensen denken maar waarom niet? Nou eigenlijk is het antwoord heel simpel, namelijk als je het deeg uitrolt met een deegroller dan druk je alle lucht uit je deeg en dat wil je natuurlijk niet hebben. Het lekkerste is toch een mooie dunne luchtige bodem, dat is pas om te smullen.

IMG_6654

DEEG:

Hieronder zie je het recept op basis van 1000 gram bloem. Elke bodem weegt ongeveer 200 gram. Je kan natuurlijk het ook zwaarder doen maar dan krijg je wel een grotere pizza.

Ingrediënten:

 • 100% bloem
 • 53% water
 • 5% olijfolie
 • 2% zout
 • 0,45% instantgist

Dit recept is berekend op de bakkersmanier dit houdt in dat de bloem 100% is en de rest van de ingrediënten wordt daaraan gekoppeld. Dus als je 1000 gram bloem hebt, gebruik je 530 gram water, 50 gram olie, 20 gram zout en 4,5 gram instantgist. Als je bijvoorbeeld een natter deeg wil of een minder zoute deeg dan kan je het aanpassen. Dit recept is een goed recept voor een standaard deeg, maar je kan het recept altijd aanpassen naar je eigen wens.

Meng alle ingrediënten in een mixer en maak er een deeg van. Ook kan je alles mengen met je handen. Zo kan je goed voelen of het deeg te droog of te nat is. Na dat je het deeg hebt gemaakt ga je er bollen van maken zodat je het deeg daarna kan laten rijzen. Het beste is om het deeg een dag voordat je pizza gaat eten maakt, zodat het deeg in een afgedekte bak een nacht in de koeling kan rijzen.

Ook een voordeel om het met je handen te doen, is dat je het deeg namelijk niet te lang hoeft kneden. Als je het te lang kneed, wordt het deeg inelastisch en kleverig waardoor je geen mooie en goede bodems kan maken. Na het rijzen moet je het deeg uitrekken met je handen. Eerst druk je met je vingertoppen het deeg in zo dat het groter wordt. Als je graag een dikke korst wilt hebben, druk dan niet de rand naar beneden. Zodra het oppervlak van de pizza net zo groot is als je hand pak de pizza in je hand en gooi hem van je ene hand naar de andere hand in een draaide beweging. Doordat je het met een draaide beweging doet wordt de pizza ook groter. Het klinkt heel makkelijk maar dat is het niet,  maar ik zou zeggen probeer het. Als dit niet lukt kun je altijd nog het deeg uitrollen met een deegroller.

TIP!!! Gebruik maismeel onder de pizza als je het gaat uitrollen of rekken. Dit meel is goedkoper en makkelijker van je pizza af te halen.

TOMATENSAUS:

Op een pizza hoort natuurlijk ook een lekkere tomatensaus. Hieronder zet ik een standaard recept voor een tomatensaus. Je kan dit recept altijd aanpassen naar je eigen smaak.

Ingrediënten:

 • 400 gram tomaten in blik
 • 40 gram water
 • 0,6 gram zout
 • 0,4 gram peper
 • 2 gram verse knoflook
 • 3 gram oregano

Doe alle ingrediënten in een bak en blender ze fijn. Proef altijd even na of je er meer zout, peper of knoflook wilt hebben.

Ik denk dat ik het over het beleggen van de pizza niet hoef te hebben, want iedereen heeft zijn eigen smaak en eigenlijk kan alles op een pizza als je het maar lekker vind. Probeer het allemaal uit en herhaal het vaak. De eerste keer maak je nooit de perfecte pizza.

Voordat je gaat bakken zorg dat de barbeque 230 graden is en leg 10 minuten voor dat je gaat bakken de pizzasteen op de barbecue. De pizza hoeft maar ongeveer 3 minuten te bakken als de barbecue goed heet is. Kijk altijd goed of de pizza gaar is. Je kan niet koken op tijd maar doe het op gevoel.

Ik zou zeggen duik de keuken in en eet smakelijk!!!

IMG_6657