Spareribs

De zomer staat weer voor de deur en wat is er dan mooier dan de barbecue aan te steken?

En ja wat hoort op de bbq te liggen behalve hamburger, worst en speklapjes?  Ja precies, heerlijk malse spareribs met veel vlees, althans dat vind ik :). Het makkelijkste is natuurlijk om naar de slager te gaan of naar de supermarkt en dan kant en klare spareribs op te halen. Maar ik kan je garanderen dat als je de marinade zelf maakt en de spareribs zelf marineerd en gaart, dat je dan echt heerlijke spareribs hebt.  Het kost wel wat tijd, maar dat moet je er voor over hebben vind ik.

Wat voor spareribs heb je nu dan nodig? Nou via bbqforum.nl kwam ik uit bij een online slager www.beefensteaks.nl. Hier heb ik extra dikke bevleesde baby back spareribs besteld van een Hollands varken. En inderdaad het is ook extra bevleesd :). Je kan op deze online slager ook kiezen wat het gewicht is van de spareribs. Ik heb gekozen voor 2 strengen van een kilo per stuk.

Omdat de spareribs minimaal 1 nacht in de marinade moet staan, heb ik het de dag voor dat ik het ga garen in de marinade gezet.

IMG_6627

De Ingrediënten voor de marinade zijn:

  • 5 el ketjap manis
  • 2 el honing
  • Half mespunt cayennepeper
  • 1 teentje knoflook
  • 1 el tomatenpuree
  • 1 el bruine suiker

* el staat voor eetlepels.

Meng alle ingrediënten in een ruime kom en leg daar de spareribs in voor minimaal 1 nacht.

Als je de spareribs gaat garen steek de bbq aan met de temperatuur van 150 graden en probeer deze temperatuur aan te houden. Gaar de spareribs op indirect vuur in ongeveer 3 uur. De tijd is echt heel erg verschillend in verband met dikte en temperatuur. Doe de spareribs ongeveer het laatste uur in aluminiumfolie, en laat hem daar nog even in stomen zo dat de spareribs lekker mals worden, zodat je het bot er zo uit kan halen.

IMG_6652

Het duurt 3 uur, maar je hebt nu wel een overheerlijke malse spareribs. Ik zeg; ga het proberen en eet smakelijk.