Arretjescake

Tijdens mijn koksopleiding kwam ik voor het eerst in aanraking met arretjescake. Ik had het nog nooit geproefd, ik had het zelfs nog nooit gezien of gehoord. Nu denken sommige van jullie die heeft onder een steen geleefd. Nou dat zeker niet, maar ik kende het echt niet 🙂

Nadat ik het moest proeven dacht ik, dit is lekker. Vooral hoe wij het serveerde met een bolletje vanille-ijs, slagroom en vanillesaus. Het was wel erg machtig maar als je van dessert houdt en van zoetigheid dan wil je gewoon arretjescake hebben! Pas op wel want het is echt een hele grote caloriebom, dus snoep er niet te veel van :).

Zoals ik het altijd leuk vind om uit te zoeken wat de historie is heb ik dat dit keer ook gedaan. Na even goed zoeken op Google kwam ik er achter dat Arretjescake is vernoemd naar Arretje Nof: een stripfiguurtje dat rond 1930 werd gebruikt in reclamecampagnes van de Nederlandsche Oliefabrieken (NOF) in Delft – het huidige Calvé. De NOF werd in 1883 opgericht om olie uit aardnoten (pinda’s) te produceren en was in eerste instantie vooral bekend om de Delftsche slaolie. In de jaren 30 maakte het bedrijf ook Delfia, een soort frituurvet, en een margarinesoort dat Delfrite heette. Ter promotie van die producten bracht de fabriek een gratis receptenboekje uit. Een van de recepten was cake van Arretje oftewel ‘Arretje Cake’, dat met zowel Delfia als Delfrite gemaakt kon worden.

Ook kan je in de winter een heerlijke Arretjescake maken met pepernoten.

Het recept dat ik heb uitgewerkt voor jullie is het recept dat wij altijd gebruikte bij mijn leerbedrijf. Aangezien dit een groot recept is heb ik het voor jullie terug gerekend naar 1 Arretjescake.

Ingrediënten:

  • 285 gram bruine basterd suiker
  • 1 ei
  • 57 gram cacaopoeder
  • 285 gram roomboter
  • 285 gram theebiscuit

Voordat je begint met het breken van de theebiscuit zet je een steelpan met de boter en suiker op en laat je de boter volledig smelten. Zodra de boter helemaal is gesmolten roer je de suiker er goed door heen en laat het op een klein vuur staan en roer het af en toe door elkaar. Breek daarna alle theebiscuit in stukjes. Maak ze niet te klein want dan mis je de bite van de biscuit.

Klop nu het ei los en voeg langzaam de gesmolten boter met de suiker toe. Roer dit direct door elkaar en meng het goed. Nu alles goed gemengd is voeg je de cacaopoeder toe en de biscuit. Meng dit direct goed door elkaar want je merkt al dat het wat dikker wordt en het wordt dan moeilijker om het goed te mengen.

Nu het “beslag” klaar is kan je het in een cakeblik doen. Wat wel handig is om de cakeblik met vershoudfolie te bedekken zodat de Arretjescake niet aan het blik blijft plakken en je kunt het er makkelijker uithalen. Vul nu het blik met het beslag en druk het wat aan en verdeel het goed in de hoekjes. Nu moet de Arretjescake opstijven dus dek je Arretjescake af en zet hem in de koelkast. Laat het nu minimaal 8 uur in de koelkast staan.

De volgende dag kan je zeker genieten van een heerlijk plakje Arretjescake, wat echt heerlijk is met een bolletje ijs en slagroom. Dus ga er goed voor zitten en geniet er van. Nadat je je plakje op hebt kan je het best direct de fiets pakken en 2 uur gaan fietsen zodat de calorieën weer een beetje verbrand zijn 😀

Eet smakelijk en snoep er niet te vaak van! 🙂