Cremé Brulee

Cremé Brulee een heerlijk nagerecht gemaakt van room en vanille. Dit is echt een van mijn favoriete desserts. Een moeilijk dessert wordt er gezegd, maar dit valt reuze mee. Het belangrijkste voor een cremé brulee hoef je niet eens zelf te doen. Dit doet de oven. Namelijk het garen van de custard.

Er zijn mensen die zeggen dat het een Frans nagerecht is, maar er zijn ook variaties die niet uit Frankrijk komen. Zo heb je de Cremé Catalana, dit gerecht komt niet uit Frankrijk maar uit Catalonië. Het is een  cremé brulee alleen dan zonder vanille, maar met kaneel en citroen als smaakmaker.

Hieronder vind je een recept voor 4 Cremé Brulee.

Ingrediënten:

  • 500 ml slagroom
  • 1  vanillestokje
  • 6  eieren
  • 75 g suiker
  • 1 snufje zout

Extra nodig

  • 4  soufflébakjes
  • brander
  • rietsuiker voor het branden van de cremé
  • ovenschaal

Verwarm oven voor op 150 ºC.
Schenk de room in een pan. Halveer het vanillestokje en schraap het merg er uit en voeg deze samen met het stokje toe aan de room. In het stokje zit nog genoeg vanillesmaak, dus gooi het niet weg maar laat het mee trekken in de room. Als je dit niet wilt, gooi het stokje dan nog niet weg. Stop het in een pot met suiker en maak je eigen vanillesuiker door de stokjes in de pot te doen en af en toe de pot even flink schudden. Nu terug naar de cremé brulee. Verwarm de room tot net onder het kookpunt en laat het circa 5 minuten van het vuur trekken. Splits de eieren. Klop de dooiers samen met de suiker en het snufje zout los. Voeg langzaam en al roerende de hete room toe aan het eimengsel. Blijf goed roeren en schenk niet alles in 1x toe, want anders krijg je roerei. Schenk het mengsel daarna in de soufflébakjes.

Zet de soufflébakjes in een ovenschaal en schenk hier tot de helft warm water in. Gaar de crème brûlée circa 40 minuten in de oven.

Haal na 40 minuten als de custard goed gegaard is uit de oven. Je kan zien dat de custard goed gegaard is door even voorzichtig aan de bak te schudden. Als de custard dan nog erg dun is laat hem dan nog even in de oven staan. Als de custard goed is, haal het uit de oven en laat het even buiten de koelkast afkoelen. Zodra de custard goed is afgekoeld dek je ze af met aluminiumfolie of vershoudfolie en zet ze in de koelkast om ze te laten opstijven.

Bestrooi de custard met een dun laagje rietsuiker en karamelliseer de laag met een gasbrander. Ik zou zeggen: ga het proberen en eet smakelijk 🙂