Traditionele tomatensaus

Pasta, wie is er nu daar niet gek op? Ik ben er in ieder geval dol op, en ken ook maar weinig mensen die er niet gek op zijn. We kennen natuurlijk allemaal wel de pastasaus uit een pakje of potje uit de supermarkt. Maar wat is nou lekkerder dan een heerlijke zelfgemaakte tomatensaus? Ik zeg altijd maar zo: hoe verser, hoe lekkerder. En dat geldt al helemaal voor tomatensaus voor de pasta.

Ik heb dus ook een heerlijke traditionele tomatensaus gemaakt van verse tomaten, knoflook en rode ui.

Ingrediënten:

  • 2 kilo tomaten
  • 1 grote rode ui
  • basilicum
  • 2 teentjes knoflook
  • peper en zout
  • 2,5 eetlepel tomatenpuree
  • olie

Als eerst moet je de tomaten ontvellen. Zet een grote pan met ruim water op het vuur en laat het koken. Zet naast de pan een grote bak met koud water klaar. Snij dan met een schilmesje een kruisje in de tomaat aan de onderkant.

Tomaten ontvellen (1)

Als het water kookt, doe je de tomaten in het kokend water. Zodra je ziet dat het vel van de tomaat goed los laat, haal de tomaten uit het water en doe ze in het koud water.  Als de tomaten koud zijn haal ze uit het koude water en haal het vel van de tomaat af. Snij ze dan in blokjes/partjes

Vervolgens snij je de ui in ringen of snipper het uitje fijn en fruit de ui aan in een hoge pan samen met de tomatenpuree. Doe hierna alle gesneden tomaten in de pan. Pers de knoflook fijn en voeg deze ook toe. Laat dit lekker pruttelen en roer af en toe door de pan. Voeg daarna de basilicum, peper en zout toe aan de saus. Kijk zelf naar de hoeveelheid wat je toevoegt. Iedereen heeft een andere smaak. Als je geen stukjes tomaat in je saus wilt hebben, kan je de saus gaan pureren. Laat na het pureren de saus lichtjes pruttelen en roer af en toe door.

Als de saus nog niet op smaak is, maak de saus dan op smaak met peper en zout. Ik zou zelf niet te veel peper en zout gebruiken bij de tomaten saus anders heb je snel de kans dat het gaat overheersen.

Tomatensaus1

Ik heb in dit recept 2 kilo tomaten gebruikt zodat ik wat in zakjes in de vriezer kon doen. De saus kan je zeker 2 maanden bewaren in de vriezer. Omdat ik een voorraad in de vriezer heb, gedaan voeg ik later pas de gehakt toe bij de pasta.

Het is een heerlijk recept. Probeer het zelf te maken en eet smakelijk!