Kippenbout gebraden in sinaasappelsaus

Het is alweer 2018 en wat was 2017 een leuk jaar voor mij als foodblogger. Veel leuke dingen gedaan en gemaakt, en natuurlijk vond ik het geweldig om in de finale te staan van de Foodblog Awards in de categorie  “Beste gerecht”. Ook dit jaar wil ik proberen om in de finale te staan dus ik zal veel gerechten/recepten moeten maken om dit weer te halen, hopelijk gaat het mij weer lukken! 🙂

Kip, ’t meest veelzijdige stukje vlees! Als je een goed stukje kip hebt, dan heb je gewoon een lekker stuk vlees, en kip is ook nog gezond want als je een dieetboek pakt dan staat kip er altijd in. Misschien zullen jullie wel denken; kan de combinatie kip met sinaasappel? Ik kan je vertellen dat het erg goed kan en dat het erg lekker smaakt.

De zoete smaak van de sinaasappel met een heerlijk gekruide kip met Ras el Hanout! De Ras el Hanout heb ik gekocht via Van Beekum Specerijen. Het gerecht is echt een aanrader en als ik jullie was zou ik dit zeker gaan proberen.

Het onderstaande recept is gemaakt voor 2 personen.

Ingrediënten: 

Voor de kippenbouten

  • 2 kippenbouten
  • rozemarijn
  • Ras el Hanout
  • ketjap

sinaasappelsaus:

  • 5 uitgeknepen sinaasappels
  • 2 teentjes knoflook
  • 3 eetlepels honing
  • 2 mespuntjes cayenepeper

overige:

  • gebakken aardappelen
  • Italiaanse roerbakgroente ( prei, courgette, ui, rode paprika, wortel )

Voor de sinaasappelsaus:

Pers de sinaasappels uit en doe dit in een maatbeker. Fruit de geperste knoflook en de cayennepeper aan in een hete pan en blus het af met de sinaasappelsap. Voeg daarna de honing toe en los dit op. Laat je sinaasappelsaus lekker pruttelen zodat de smaken goed loskomen.

Voor de kippenbouten:

Het beste is om een dag voordat je de kippenbouten gaat braden, de bouten in Ras el Hanout te doen met enkele takjes rozemarijn. Zo kan de smaak van de Ras el Hanout en van de rozemarijn lekker in de kippenbouten trekken.

De volgende dag ga je de kippenbouten braden. Pak een braadpan of koekenpan en doe er een klontje roomboter in en laat de pan goed warm worden. Zodra de pan heet is en de boter is gesmolten schroei je de kippenbouten dicht. Als de kippenbouten dicht zijn geschroeid pak je een lepen en ga je het vlees arroseren. Arroseren is niks meer dan het bedruipen, begieten van het vlees tijdens het bakken of braden. Dit doe je dus door de saus af en toe over de kippenbouten te gieten. Op een moment heb je zoveel saus over de kippenbouten gedaan dat je de kippenbouten bijna stooft in de sinaasappelsaus. Leg net voor dat de kippenbouten gaar zijn nog wat rozemarijn er op en bak dit nog even lekker mee.

Voordat de kippenbouten klaar zijn, bak je de gebakken aardappelen en je groente. Wat ik zelf altijd doe als ik groente ga wokken is dat ik nog een scheut ketjap toevoeg, dit doe ik omdat ik het lekker vindt dat mijn groente een zoete smaak hebben. Nog nooit gedaan? Probeer het eens uit zal ik zeggen.

Serveer de gebakken aardappelen, groenten en de kippenbouten in een ovenschaal en schep het lekker zelf op 🙂

Geniet van dit heerlijk gerecht wat ook nog gezond voor je is! Eet smakelijk, en vergeet vooral niet te genieten van het maken van het gerecht en natuurlijk van het opeten.

TIP!! Kijk eens voor meer goede kruiden op de site van Van Beekum Specerijen.