Nieuw recept: Mayonaise

Mayonaise! De saus die zo vaak wordt gegeten bij patat dat je bij de snackbar alleen maar hoef te zeggen “patatje met”. Wat is nu eigenlijk mayonaise? Mayonaise is een koude emulsie op basis van eidooier en olie, waaraan azijn, zout, peper en mosterd worden toegevoegd. 

Mayonaise is vooral verkrijgbaar in Frankrijk, België, Nederland en Duitsland. De saus mayonaise is uitgevonden in de Franse keuken door de hertog van Richelieu in 1756. Dus mayonaise bestaat eigenlijk al heel lang, alleen noemde ze het vroeger “mahonnaise”.

Mayonaise is niet alleen maar een alleenstaande saus maar ook een basis voor veel verschillende sausen, zoals cocktailsaus, knoflook, remouladesaus en nog vele andere sausen. Als je het maken van je eigen mayonaise onder de knie hebt kun je dus veel verschillende sauzen maken.

Ik heb voor jullie het klassieke recept van mayonaise uitgeschreven. Dit is ook het recept hoe ik hem heb geleerd tijdens mijn koksopleiding.

Ingrediënten: 

  • 500 ml zonnebloemolie
  • 40 gram eidooier
  • 2 eetlepels witte wijnazijn
  • 2 theelepels mosterd
  • zout, peper en worcestersaus naar smaak

Voor dat je begint zorg je ervoor dat alle ingrediënten op kamer temperatuur zijn.

Roer de eidooiers met de witte wijnazijn, mosterd, zout, peper en de worcestersaus goed door elkaar in een ronde kom. Je kan het ook in een vierkante kom doen maar dat roert veel moeilijker dan een ronde kom. Heb je geen zin om hem te maken met de hand dan kan je de mayonaise ook maken met een staafmixer. Maar let dan wel goed op want het is dan namelijk zo klaar!

Doe niet direct te veel peper en zout er in. Je kan nooit er weer iets uit halen, alleen maar toevoegen.  Nadat alles goed is gemengd, voeg je de olie druppelsgewijs toe en roer dit direct door het eimengsel. Zorg er voor dat je de olie er niet te snel bij doet anders gaat je mayonaise in de schift raken. Als je alles rustig mengt en de olie rustig toevoegt dan merk je dat je mayonaise steeds dikker wordt en dat is natuurlijk de bedoeling 😀 . Als je ook alle olie hebt toegevoegd maar je vind hem te dik voeg dan een beetje water toe en roer dit door je mayonaise. Zo kan je je mayonaise dunner maken. Zodra je de mayonaise goed hebt, proef het en voeg eventueel nog wat ingrediënten toe totdat je tevreden bent over je mayonaise.

Mocht je mayonaise wel zijn geschift, dan kun je proberen het eruit te halen door een los geklopte eidooier er aan toe te voegen. De kans is dan aanwezig dat je mayonaise uit de schift gaat.

Nu je je eigen gemaakte mayonaise hebt, weet je dat deze veel lekkerder is dan de mayonaise uit de winkel. Wil je je mayonaise goed proeven? Maak dan ook nog zelf gemaakte friet dan kan je pas echt smullen. Probeer het uit en geniet van je heerlijke zelfgemaakte mayonaise.

PS: sorry voor de slechte foto’s het werd helaas snel donker toen ik de foto’s maakte 🙁

 

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*