Nieuw recept: Chocolade cake ballen

Heb je cake of koekjes over of zijn ze verkruimeld en je vind ze niet meer makkelijk om te eten? Gooi ze dan niet weg! Je kan namelijk heerlijke chocolade cake ballen maken van overgebleven cake, koekjes of met een mix van beide. Ik had zelf niks over dus heb eerst maar een lekkere roomboter cake gemaakt en die heb ik gebruikt in mijn chocolade cake ballen 😀 .

Ze zijn heel gemakkelijk te maken en ook erg lekker! Vooral als je houdt van de combinatie sinaasappel en chocolade. Als ik chocolade gebruik in mijn recepten dan gebruikt ik altijd pure chocolade. Misschien vragen jullie je waarom, maar pure chocolade haalt de smaak van chocolade veel meer naar boven dan melk chocolade. Ik gebruik zelf altijd chocolade met een percentage van 54,5%. Natuurlijk kun je ook pure chocolade gebruiken met een hogere percentage maar gebruik niet een te hoog percentage want dan wordt het bitter, en dat vind ik zelf niet zo heel lekker tenzij het een klein stukje is. 😉

Ik heb gekozen om chocolade cake bollen te maken met Cointreau, aardbeienjam en met cake.  Als je een kindvriendelijke versie wil maken kan je ook altijd de Cointreau vervangen door een scheutje sinaasappellimonade of een andere smaak wat je lekker vind.

Hieronder heb ik voor jullie het recept uitgewerkt. Dit recept is voor ongeveer 25 á 30 chocolade cake ballen.

Ingrediënten:

  • 500 gram cake
  • 3 a 4 eetlepels aardbeienjam
  • Cointreau ( naar smaak )
  • 250 gram pure hagelslag
  • 200 gram pure chocolade

Doe de cake of koek in een cutter en maal ze fijn. Als je niks over hebt dan kan je altijd een cake bakken (zie het recept hier: cake).  Dit is een recept voor een chocolade vanille cake. Je kan dit recept gewoon aanhouden en de vanille en de cacao achterwege laten.

Doe de fijn gemalen cake in een kom en voeg de aardbeienjam toe met de Cointreau. Meng dit goed door elkaar zodat het één grote cake bal wordt. Draai van de cake allemaal kleine cake balletjes en leg ze op een schaal. Smelt daarna de chocolade in een kom. Zodra de chocolade is gesmolten doe er dan nog een hand vol chocolade erbij zodat je chocolade glanzig en knapper wordt. Tijdens het smelten pak je een groot bord of schaal en leg hier de hagelslag in.

Voordat je begint leg ook al vast een stuk bakpapier klaar zodat je je chocolade ballen er op kan leggen als er chocolade en hagelslag om heen zit. Nu de chocolade is gesmolten en de hagelslag klaar ligt moet je snel werken. Leg de cakeballen in de gesmolten chocolade en rol ze door de chocolade. Zodra de cakeballen helemaal bedenkt zijn met chocolade leg ze in de hagelslag en rol ze door de hagelslag. Als ze goed bedenkt zijn met hagelslag leg je ze op je bakpapier zodat de chocolade kan stollen.

Zo ga je verder totdat je alle cakeballen hebt bedekt met chocolade en hagelslag. Je kan dit één voor één doen maar dit duurt wel erg lang en de kans is aanwezig dat je chocolade al weer hard is. Dus probeer 3 á 4 ballen tegelijk te doen, dus zoals ik al zei je moet snel werken 🙂

Laat je chocolade cake ballen lekker liggen op je bakpapier totdat de chocolade lekker knapperig is geworden, en dan kun je heerlijk smullen van je eigen gemaakte chocolade cake ballen. Het is geweldig dat als je in je chocolade cake ballen bijt dat je de chocolade hoort knappen. Geniet met volle teugen van je eigen gemaakte chocolade cake ballen van afval van je cake of koekjes. Zo kan je nog iets heerlijks maken van je afval dat je anders altijd weg gooit.

Eet smakelijk en veel plezier met het maken van eigen chocolade cake ballen.

 

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*