Nieuw recept: Appel rondo’s

Enkele jaren geleden kocht ik bij ‘Bakken met Niels’ die op Festival der Zoete Verleidingen stond rondo vormen. Ik wilde altijd al graag rondo’s of kano’s maken. Ik vind veel koekjes lekker, maar dit zijn toch best wel mijn favoriete koekjes.

Voor mensen die niet weten hoe een rondo vorm er uit zien. Het is een ronde vorm zonder bodem. Met deze vorm kun je heerlijke koeken maken en niet alleen rondo’s maar ook kleinere gevulde koeken. Of ronde kano’s, appel rondo’s, rondo’s met aardbeien enz. Je hebt echt heel veel keuze met de vormen. Dus als je rondo’s vormen koopt dan is dat echt geen weg gegooid geld.

Ik heb gekozen om heerlijke appel rondo’s te maken met amandelspijs. Je kan ze ook maken met banketbakkersroom maar ik vind zelf rondo’s met amandelspijs lekkerder. Het recept voor appel rondo’s heb ik voor jullie uitgewerkt. Dit recept is goed voor 10 tot 12 rondo’s. Ondanks dat ik zelf geen amandelspijs heb gemaakt maar kant en klare heb gebruikt, omdat er in mijn supermarkt geen amandelen te koop waren, heb ik wel voor jullie het recept van amandelspijs uitgewerkt. Wil je ook kant en klare amandelspijs gebruiken? Ik heb hier 250 gram van gebruikt.

Ingrediënten:

Deeg

 • 300 gram bloem
 • 225 gram roomboter
 • 1/2 ei
 • 1/4 tl zout
 • 2 tl bakpoeder
 • 150 gram witte basterdsuiker

Amandelspijs

 • 125 gram blanke amandelen
 • 125 gram suiker
 • 1/2 ei

Overige

 • 1/2 ei
 • 2 appels
 • kaneel
 • rondo vormen

Doe de amandelen en de suiker in een keukenmachine met hakmessen en hak alles fijn. Zodra de amandelen fijn zijn gehakt voeg je het ei toe. Mix dit verder tot een samenhangend geheel. Zodra je een samenhangend geheel hebt, is je zelf gemaakte amandelspijs klaar.  Je kan beter de amandelspijs een dag van te voren maken en een nacht in plasticfolie in de koelkast leggen zodat de smaak zich goed kan ontwikkelen. Zo eenvoudig is het maken van zelfgemaakte amandelspijs.

Nu kunnen we aan de slag met het deeg. Voeg alle ingrediënten  in een kom en meng deze tot een samenhangend deeg. Dit kan natuurlijk ook heerlijk met de hand i.p.v. met een machine. Als je een samenhangend deeg hebt dan is het klaar. Je hoeft het dus deeg niet te lang kneden. Doe het deeg dan in plasticfolie en laat het minimaal 1 uur rusten in de koelkast zodat het deeg beetje kan opstijven. 

Verwarm dan de oven voor op 190 graden. Haal de amandelspijs van te voren even uit de koelkast zodat het op kamertemperatuur kan komen. Voeg dan een half ei toe aan de amandelspijs tot je een zachte spijs hebt. Heb je aan een half ei niet genoeg en je hebt de andere helft al weg gegooid dan kan je altijd een beetje water toevoegen. Vet 10 tot 14 rondo ringen van 6 a 7 centimeter doorsnede in op een met bakpapier beklede bakplaat. Rol het deeg op een bebloemd werkblad uit tot ongeveer 5 millimeter dikte. Steek daarna cirkels uit het deeg die iets groter dan dan je rondo vormen. Zo krijg je namelijk een mooi randje om je rondo te vullen met je amandelspijs.  Zodra je de cirkels hebt uitgestoken leg je ze in de rondo vormen.

Nu je ook je amandelspijs klaar hebt, doe je dat in een spuitzak en spuit je een laagje amandelspijs in je rondo. Schil de appels en maak er kleine blokjes van. Ik heb gekozen voor een Jonagold appel maar dit kan je naar eigen smaak invullen. Als je alle blokjes hebt gesneden doe ze in een bakje en strooi er wat kaneel op.  Doe er niet te veel kaneel op want dat is niet lekker. Gebeurt dit wel dan kan je de appels gewoon onder de kraan afspoelen tot ze weer schoon zijn. Vul daarna de rondo’s met de appels en bak ze gaar in ongeveer 25 minuten. Zodra je appel rondo’s gaar zijn, haal je ze uit de oven en haal je direct de ringen er af. Laat de appel rondo’s afkoelen op een rooster.

Na ongeveer 20 minuten zijn de rondo’s goed afgekoeld en kan je er heerlijk van gaan smullen! Geniet er van en natuurlijk kan je ze ook aan je familie of vrienden uitdelen 🙂

 

 

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*