Nieuw recept: Chocolade Macarons

Macarons!! De eerste keer dat ik macarons at was 2 jaar geleden in Parijs bij Richart aan de Boulevard Saint-Germain 258. Toen ik binnen liep viel mijn mond open van de geweldige chocolade en macarons die er lagen. Omdat ik altijd al veel chocolade proef wilde ik graag eens de macarons proberen. Dus heb ik samen met mijn vriendin een doosje macarons gekocht en daar natuurlijk heerlijk van genoten.

Gelukkig had ik nog een foto van de gekochte macarons 🙂 Nadat ik had besloten om een foodblog te beginnen heb ik macarons direct op mijn lijstje gezet om te gaan maken. Doordat ik al veel lekkere dingen op mijn lijstje had staan zijn de macarons er een beetje bij ingeschoten. Maar na een tijdje heb ik eindelijk zelf macarons gemaakt en natuurlijk wel chocolade macarons. Jullie zullen wel denken hij eet veel chocolade. Nou op zich valt dat wel mee hoor haha maar ik vind het gewoon heerlijk. Ik kan je alvast wel verklappen dat ik meer soorten macarons ga maken.

Het maken van macarons is wel een klein klusje vind ik, maar vind het juist wel mooier dat je niet binnen een kwartier klaar bent met het maken van iets heerlijks. En natuurlijk ben je daarna trots op je homemade macarons.

Het recept wat ik voor jullie heb uitgewerkt is een recept voor ongeveer 40 macarons. Je moet dus de macarons in twéé cessies bakken.

Ingrediënten: 

Macaronbeslag

  • 185 gram poedersuiker
  • 185 gram amandelmeel
  • 30 gram cacao
  • 50 ml water
  • 200 gram suiker
  • 2* 75 gram eiwit ( ongeveer 5 eiwitten )

Chocoladeganache

  • 200 milliliter slagroom
  • 1 eetlepel suiker
  • 250 gram pure chocolade
  • 40 gram boter

Voordat je begint met het maken van je macarons maak je eerst je ganache. Doe de slagroom en de suiker in een pan en breng het geheel aan de kook. Snij intussen de chocolade in stukjes en doe dit in een pannetje of kom. Zodra de slagroom kookt giet je de helft van de warme slagroom op de gehakte chocolade. Meng de chocolade goed door de slagroom zodat er een glanzende textuur ontstaat. Voeg daarna de rest van de slagroom toe, blijf roeren tot dat je een homogene massa krijgt. Als alles goed gemengd is voeg je de blokjes boter en toe en meng dit weer goed door de chocolade mengsel. Zodra de boter volledig is opgenomen in de chocolademengsel dek je de ganache af met folie en laat je hem op kamertemperatuur opstijven. Je kan het ook in de koelkast zetten maar chocolade is niet echt fan van vocht en ja vocht zit altijd in je koelkast dus je kan het beter op laten stijven buiten de koelkast.

Nu kan je begin met je macarons. Meng de amandelmeel, poedersuiker en de cacao in een keukenmachine. Als je dit goed mengt in een keukenmachine dan weet je zeker dat alles goed door elkaar zit. Zeef daarna je mengsel boven een kom. Doe de suiker en het water in een pan en zet het op het vuur en laat het koken. Als de suikersiroop kookt, kun je het meten met een suikerthermometer, het suikersiroop moet ongeveer 118 graden zijn. Heb je geen suikerthermometer dan kan je ook je pan van het vuur houden en de pan beetje scheef houden blijft het suikerstroop dan koken dan is het mengsel op juiste temperatuur. Schenk 75 gram eiwit in een kom en zet de mixer aan. Zodra de eiwit wit wordt, zet je de mixer op een lagere snelheid en schenk je de suikersiroop  bij de eiwit. Zorg ervoor dat je niet de klopper raakt met het schenken anders komt je suikersiroop niet bij het eiwit maar aan de binnenkant van de kom.

Zodra je alles erbij hebt gedaan zet je de mixer weer op volle snelheid om de meringue af te laten koelen. Schenk de overige 75 gram eiwit bij je meelmengsel en mix het goed door elkaar. Als je het goed mengt krijg je een dikke amandelpasta. Zodra de meringue goed is afgekoeld en glanzend, glad en goede punten heeft is de meringue klaar. Je kan met je vinger de temperatuur meten, als de meringue lauw aanvoelt dan is het klaar.

Schep dan een beetje meringue door de amandelpasta om familie te maken. Voeg daarna de rest van de meringue toe en meng het tot een homogeen en enigszins vloeibaar beslag.  Vul een spuitzak met je macaronbeslag en spuit er rondjes van op een bakmat. Je kan ook bakpapier pakken en daar rondjes op tekenen van 4 cm doorsnede maar dan krijg je de macarons niet goed van je bakpapier. Dus je kan het best een bakmat gebruiken of een macaronvorm.

Zodra je vorm/mat of bakpapier op een bakplaat ligt tik zachtjes op de onderkant zodat de bovenkant van je macarons egaliseren. Bak je macarons in een voorverwarmde oven van 170 graden in ongeveer 12 minuten gaar. Let wel op dat je beslag uit gaat lopen in de oven dus zorg er voor dat je wel wat ruimte hebt tussen je macarons als je ze op bakmat spuit. Als je macarons gaar zijn, haal ze uit de oven en laat ze volledig afkoelen want anders kun je je macarons niet omdraaien. Zodra ze zijn afgekoeld draai je je macarons om en vul je een spuitzak met je chocoladeganache. Spuit dan een laagje ganache op je macaron en leg dan je bovenkant op je gevulde macaron.

Nu heb je eigenlijk je zelf gemaakt macarons klaar. Zelf heb ik ze even in de koelkast gelegd in een luchtdichte bak om zo de ganache even laten opstijven.

Na 1 uur kun je al beginnen met het smullen van je eigen gemaakte macarons. Ik vond het echt heel mooi om te maken en ga het zeker vaker maken 😀 . Hou de site en Instagram goed in de gaten voor nieuwe recepten en nieuwe variaties.

 

 

 

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*