Nieuw dessert: Kokos bavarois

Bavarois is een makkelijk dessert dat je op verschillende manieren kan maken. Zo kun je een bavarois maken op melkbasis en vruchtenbasis. Voor een vruchtenbavarois worden zachte vruchten gebruikt, zoals aardbeien, frambozen en abrikozen. Verse kiwi, mango of ananas moeten eerst gekookt worden, omdat de eiwitsplitsende enzymen in deze vruchten het opstijven van de gelatine verhinderen. Door het koken van deze vruchten wordt het enzym vernietigd.

Een bavarois bevat geen klontjes, en moet geheel glad zijn. De vruchten moeten daarom gepureerd worden, en eventueel ook gezeefd. Ook kan je natuurlijk een bavarois maken met citroen, appel of op melkbasis met kruiden zoals speculaaskruiden.

Ik heb een bavarois gemaakt op basis van kokosmelk in een chocolade bakje. Hoe ik het chocolade bakje heb gemaakt ga ik jullie ook vertellen. Waarschijnlijk heb je ze wel in huis maar je hebt siliconen muffin vormpjes nodig. In het vormpje heb ik een laagje gesmolten chocolade in gedaan en de chocolade goed rond gedraaid zodat de hele vorm aan de binnenkant bedekt is met chocolade. Daarna heb ik ze in de koelkast gezet en heb ik de chocolade hard laten worden. Na dat ze hard zijn geworden kan je de siliconen vorm om de chocolade weg halen en dan heb je een heerlijk chocolade bakje die je kan vullen met je zelfgemaakte bavarois. Ik heb hier pure chocolade voor gebruikt maar je kan natuurlijk ook melk of witte chocolade gebruiken net wat je lekker vind.

Het recept heb ik voor jullie uitgeschreven en dat kun je hieronder vinden.

Ingrediënten: 

  • 2 dl kokosmelk
  • 4 blaadjes gelatine
  • 1 vanillestokje
  • 35 gram suiker
  • 2 dl room
  • 50 gemalen kokos

Week de gelatine in koud water zodat ze zacht zijn. Doe daarna de kokosmelk, de suiker en het uitgeschraapte vanillestokje in een steelpannetje en zet het pannetje op het vuur en los de suiker op. Zodra de suiker is opgelost voeg je de geweekte gelatine toe aan de kokosmelk en haal je het pannetje van het gas en los je de gelatine op. Nadat de gelatine is opgelost laat je de kokosmelk afkoelen en klop je de slagroom stijf.

Als de kokosmelk goed afgekoeld is maar nog niet stijf is dan spatel je voorzichtig de slagroom door de kokosmelk. Begin wel met een klein beetje slagroom en voeg daarna de rest toe. Zodra de slagroom goed door de kokosmelk is gemengd voeg je 2/3 van de kokos toe en meg je het nog even voorzichtig door. Schenk de kokos bavarois in de vormpjes en zet ze in de koelkast zodat de gelatine kan opstijven. Na minimaal 3 uur is de gelatine opgesteven en heb je een heerlijke kokos bavarois in een krokant chocolade bakje.

Net voor dat je gaat serveren heb ik nog een beetje kokos over de bavarois gedaan zodat je extra kan smullen van de kokos. Geniet van je zelf gemaakte bavarois en wil je andere smaken maken? Ga dan lekker variëren met bavarois.

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*