Nieuw recept: Madeleine

Madeleine, een heerlijk zacht cakeje met een lichte citroen smaak. Waar het cakeje oorspronkelijk vandaan komt is niet helemaal duidelijk. Lange tijd werd gedacht dat het cakeje afkomstig is uit de stad Commercy in de regio Lotharingen in Noord-Oost Frankrijk. Het verhaal gaat dat de vorst tijdens een bezoek aan het kasteel van Commercy in 1755 bijzonder genoten heeft van dit cakeje, dat gemaakt was door een boerenmeisje dat Madeleine heette. Maar zoals zo vaak zijn er natuurlijk meerdere verhalen over waar het oorspronkelijk vandaan komt.

Deze heerlijke cakejes heb ik natuurlijk vorig jaar weer gehad toen we op vakantie waren in Normandië. Deze cakejes wilde ik al keer proberen om zelf te maken maar ik had geen Madeleine vorm. Nu we vorig jaar in Normandië waren en ik altijd naar alle kookwinkels wil heb ik een Madeleine vorm meegenomen om deze heerlijke cakejes thuis te maken.

Ik heb voor jullie het recept uitgewerkt. Dit recept is voor ongeveer 16 Madeleines.

Ingrediënten: 

  • 100 gram roomboter
  • 2 eieren
  • 100 gram kristalsuiker
  • 20 gram honing
  • 100 gram bloem
  • 6 gram bakpoeder
  • rasp van 1 citroen. Je kan ook kiezen van 2 citroenen maar vind dan de smaak van de citroen te overheersend.

Smelt de boter in een steelpan en laat het daarna afkoelen. Klop de eieren, suiker en de honing op tot een schuimig en wit geheel.

Voeg daarna de citroenschil, bloem en bakpoeder toe en meng het goed door elkaar. Zorg er voor dat als je de Madeleines gaat bakken dat het beslag goed koud is. Dus leg het beslag minimaal 3 uur in de koelkast om het koel te krijgen. Ik zelf heb het beslag een dag van te voren gemaakt zodat het goed koel is als je de Madeleines gaat bakken.

Ik heb het beslag wel in een spuitzak gedaan zodat je het beslag netjes en goed in de vorm krijgt. Verwarm de oven voor op 180 graden en vet de vorm in met boter en bestuif de vorm met een beetje bloem. Als je de vorm hebt ingevet en hebt bestuift vul je de vorm. Zorg ervoor dat je ze niet te vol doet anders lopen ze over tijdens het bakken. Bak de Madeleines in ongeveer 10 minuten goudbruin.

Zodra ze gaar zijn laat je ze afkoelen op een rooster. Zorg er voor dat je de Madeleines niet op de kop legt. Zo blijft het bultje op de heerlijke cakejes staan. Oh, nu ik dit aan het uitwerken ben krijg ik alweer weer zin in deze heerlijke Madeleines, binnenkort maar weer maken!

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*