Nieuw recept: Pulled Pork Bitterballen

Het is weekend en je zit lekker op de bank met een glas bier in de handen tv te kijken en wat wil je er dan nog meer bij hebben? Een bittergarnituur past er natuurlijk altijd bij.

Nu heb ik niet een heel bittergarnituur gemaakt, maar wel heerlijke bitterballen van Pulled Pork. Natuurlijk hoef je het niet te eten op de bank maar straks buiten met oud en nieuw is het natuurlijk ook heerlijk met vuurkorf aan.

Ja, waar komt die naam bitterbal vandaan? Nou ik wist het zelf ook niet maar het blijkt dat bitterballen werden gegeten bij een bittertje, en voor de mensen die niet weten wat een bittertje is; dat is een sterk alcoholisch kruidendrankje. 🙂

Mensen zullen vast nu denken dat het echt heel veel werk is om het te maken maar dat valt echt wel mee. Mensen denken al snel dat koken/bakken veel tijd kost. Ja met sommige gerechten kan het zeker wel even duren, maar bitterballen vallen echt wel mee. Je moet gewoon op tijd beginnen. De salpicon (de vulling) kun je het beste een nacht in de koelkast zetten. Begin dan dus wel een dag van te voren met het maken ervan. Veel mensen hebben het over dat er ragout in de bitterbal zit, maar dat klopt niet. Een ragout is namelijk veel dunner en dat komt omdat je hierin meer vocht toevoegt dan bij een salpicon. Misschien denken jullie nu ook wel: Wat is het verschil tussen een kroket en een bitterbal? Eigenlijk zit er geen verschil in, alleen de vorm is anders. Ook met bitterballen kun je natuurlijk heel erg variëren. Zo kun je gewoon rundvlees bitterballen maken, maar je kan de vulling onder andere ook maken met garnalen, kaas, eendenborst etc. Als echte Drent zit ik nu te denken aan een bitterbal met droge worst, dat lijkt mij ook wel wat. 

Ik zal voor jullie duidelijk omschrijven hoe je deze heerlijke bitterballen maakt.

Ingrediënten:

  • 50 gram boter
  • 60 gram bloem
  • 3 dl runderbouillon
  • Pulled Pork
  • Peper en zout naar smaak (zout zou ik heel voorzichtig mee zijn want als je kant en klare bouillon gebruikt is deze al zout genoeg)

Voor het paneren:

  • Bloem
  • Eieren
  • Paneermeel

Smelt de boter in de pan en voeg daarna de bloem toe en gaar de bloem. Zodra de bloem gaar is, voeg dan de bouillon toe. Doe dit wel beetje voor beetje en roer de bouillon dan goed door het bloemmengsel.

Zodra je alle bouillon hebt toegevoegd en goed is gemengd, voeg je de Pulled Pork toe en meng je het goed door elkaar. Zodra alles goed is gemengd, schep je je salpicon in een bak en laat je het afgedekt een nacht in de koelkast opstijven.

De volgende dag kan je beginnen met het draaien van de bitterballen. Mijn bitterballen waren tussen de 20 en 25 gram. Ik vond dit een mooie grote. Ik heb na het draaien de bitterballen nog even weer terug in de koelkast gezet om nog even te laten rusten. Direct paneren is niet handig want dan wordt je paneermeel slap door het vocht in de koelkast.

Nu mijn bitterballen zijn gedraaid en zijn opgesteven ga ik ze paneren. Het makkelijkste is 3 bakjes te pakken die ruim genoeg zijn. Doe de bloem, ei en paneermeel allemaal in de 3 verschillende bakjes en zet ze op de volgende volgorde op het aanrecht: bloem, ei en paneermeel. Wat ik altijd doe met het paneren is dat ik mijn linker hand gebruik voor de bloem en het ei en mijn rechterhand alleen voor de paneermeel zo voorkom je dat je ei in je paneermeel komt en dat je stukjes paneermeel krijgt. Dus rol ze eerst door de bloem dan het ei en dan pas door het paneermeel.

Na het paneren kan je ze invriezen in een bakje maar het lekkerste is toch wel om ze direct te frituren of in de Airfryer te doen.

Ik zeg het al vaker dat het niet veel tijd hoeft te kosten om wat heerlijks te maken zonder dat het een pakje komt. Dus geniet er lekker van. Ze smaken echt heerlijk!

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*