Nieuw gerecht: Mosterdsoep

Het is winter, althans we zitten in het seizoen winter. Twéé weken geleden kon er zelfs geschaatst worden op natuurijs. Het is wel koud geweest de afgelopen weken en wat is het dan heerlijk om na een frisse neus te halen een lekker zelfgemaakte kop mosterdsoep te eten? Soep is voor mij iets wat ik eigenlijk alleen eet als het buiten lekker koud is dan vind ik het echt genieten.

Het maken van een soep is echt heel eenvoudig, maar ik doe het eigenlijk te weinig en je kan er ook nog heel veel mee variëren.  Veel mensen denken dat een soep echt heel lang op het vuur moet staan maar dat is niet altijd zo. Deze zelfgemaakte mosterdsoep kan al klaar zijn binnen een half uur.

Dit recept mosterdsoep is voor ongeveer iets meer dan 1 liter soep. Dus genoeg voor 3 á 4 personen.

Ingrediënten

  • 50 gram boter
  • 60 gram bloem
  • 1 liter bouillon (ik heb groente bouillon gebruikt)
  • 150 gram zeeuwspek
  • prei
  • droge worst
  • 125 ml slagroom
  • 2 eetlepels grove mosterd
  • 1 eetlepel fijne mosterd

Smelt de boter in de pan en fruit de prei aan. Nadat de prei goed is aangefruit, voeg je de bloem toe. Zodra je de bloem erbij hebt gedaan, roer je de bloem door de gesmolten boter en gaar je de bloem. Dit wordt ook wel een roux genoemd. Een roux is een mengsel van boter en bloem waarna je later vloeistof toevoegt. Met een roux krijg  je uiteindelijk een gebonden vloeistof. Een roux is een basis van vele sauzen en gebonden soepen. De verhouding is altijd 50 gram boter en 60 gram bloem. Het vloeistof bepaalt hoe gebonden je je vloeistof wilt hebben.

Zodra de bloem gegaard is, voeg je beetje bij beetje de bouillon toe en roer je de bouillon door je roux zodat het volledig is opgenomen door de bouillon. Voeg daarna de eetlepels mosterd toe en roer dit goed door de soep. Voeg daarna de stukjes zeeuwsspek en de stukjes droge worst toe en laat dit lekker meetrekken.

Voeg als laatst de slagroom toe en roer dit door de soep. Laat dit nog even lekker mee trekken voor dat je op serveren. Als je nog wat prei en droge worst over hebt is het natuurlijk altijd leuk om voor het serveren nog beetje op de soep te leggen zo dat je gasten kunnen zien wat er in zit. Ook kun je nog wat croutons in de soep doen.

Geniet maar lekker van je zelf gemaakte mosterdsoep en eet smakelijk!

 

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*