Nieuw recept: Yoghurt Limoncello parfait op een bedje van stroopwafel

Voor de kerst ga ik een heerlijke parfait van yoghurt en limoncello maken. Veel mensen zullen nu wel denken: Wat is eigenlijk parfait? Parfait is een eigenlijk een ijsgerecht dat zich kenmerkt door een grote hoeveelheid room, die het uiteindelijke ijs zijn zachte structuur en eigenschappen geeft. Een van de eigenschappen van parfait is dat het namelijk niet snel smelt en laat zich goed in plakken snijden. Een parfait kan als zodanig worden opgediend, maar kan ook gebruikt worden voor het maken van een ijstaart. Parfait is dus eigenlijk ijs wat langzaam wordt ingevroren. Zodra je je parfait in je vorm hebt, leg je het in de diepvries en laat je het bevriezen. IJs wordt namelijk tijdens het bevriezen in een ijsmachine in beweging gehouden.

De eerste keer dat ik met parfait te maken heb gehad, was tijdens mijn koksopleiding. Bij mijn werkgever tijdens mijn opleiding maakte we een parfait met daar omheen een afgebrande eiwitschuim, ook wel een ijsbombe genoemd. Dit is natuurlijk al lekker zoet, maar ik wilde nu toch iets anders dan met eiwitschuim. Dus heb ik gekozen voor een afdekgelei van chocolade. Voor dit gerecht wilde ik ook graag een soort van schuim maken maar dat mislukte helaas dus heb ik slagroom gebruikt met een smaakje 🙂 Hiervoor heb ik een slagroom gemaakt met een frisse appelsmaak. Heerlijk in combinatie met yoghurt en Limoncello en de frisse appelslagroom.

Het voordeel van een parfait is ook dat je dit ruim van te voren kan maken. Je kan zelfs de gelei al een dag van te voren over je parfait gieten en dan en nachtje in de diepvries zetten Zo hoef je alleen het bord op te maken en de slagroom er bij te doen voordat je het gaat serveren aan je gasten.

Dit recept is voor ongeveer 6 parfait. De afdekgelei kan je voor meer of minder gebruiken. Het ligt er aan hoe zo’n laagje je er op wilt. Ik vind zelf een dun laagje beter smaken dan een dikke laag gelei.

Ingrediënten:

Yoghurt Limoncello parfait:

 • 250 ml slagroom
 • 60 gram gepasteuriseerd eidooier
 • 50 gram suiker
 • 1 dl limoncello
 • 150 gram volle yoghurt

Appelslagroom:

 • 250 ml slagroom
 • 2 eetlepels suiker
 • appelsap naar smaak
 • slagroomspuit
 • 1 patroon

Chocolade afdekgelei:

 • 240 gram room
 • 100 gram water
 • 100 gram glucosestroop
 • 260 gram automatensuiker ( kristalsuiker kan je ook gebruiken maar lost minder makkelijk op)
 • 120 gram gezeefde cacaopoeder
 • 14  gram gelatine ( 7 gelatineblaadjes)

Overige:

 • verkruimelde stroopwafel

Voor de parfait:

Doe de eieren met de suiker in een kom en klop deze au bain marie luchtig. Klop daarna het slagroom stijf. Voeg aan de eidooiers de Limoncello en de yoghurt toe. Zodra alles goed gemengd is, voeg je de slagroom toe en spatel je het door de eidooiers. Als de slagroom goed is opgenomen kan je je parfait in je vorm doen en in de diepvries zetten. Zorg er wel voor dat je vorm goed rechtstaat zodat de parfait niet over loopt. Als je parfait al redelijke goed ingevroren is bedenk dan al de parfait met vershoudfolie. Als de parfait volledig bevroren is kan je deze storten en in een bak bewaren in de diepvries. Leg wel tussen de lagen parfait een laagje bakpapier zodat de parfait niet aan elkaar blijft plakken.

Voor de appelslagroom:

Doe de suiker en de slagroom in een kom en roer dit goed door elkaar. Als de suiker al goed is opgenomen door de slagroom voeg je na smaak de appelsap toe en roer je dit door elkaar. Als je vindt dat de smaak goed is, doe je alles in een slagroomspuit en voeg je de patroon toe. Houdt de slagroomspuit op de kop zodat het gas in de patroon direct goed door de slagroomspuit gaat. Heb je geen slagroomspuit? Klop dan de slagroom met de suiker lobbig en voeg dan je appelsap toe en klop dan je slagroom stijf. Bewaar de slagroom in de koelkast.

Voor de chocolade afdekgelei:

Laat eerst de gelatineblaadjes weken tot dat ze zacht zijn. Doe de room, water, glucosestroop en de suiker in een pan en zet het op het vuur. Zorg er voor dat de suiker en glucosestroop goed zijn opgelost. Ga niet direct roeren want dan blijft de glucosestroop aan je lepel/garde hangen en dan krijg je het er moeilijk af. Als alles goed is opgelost voeg je de gezeefde cacaopoeder toe en meng dit er goed door. Let op dat je geen klonten krijgt door de cacao, dus roer dit er goed door. Als de cacao goed gemengd is, voeg je de gelatine toe en laat je het oplossen. Laat je afdekgelei afkoelen tot ongeveer 25 a 30 graden. Nu je de afdekgelei over de parfait gaat doen moet je snel werken. Je kan het beste een rooster op het aanrecht zetten met daaronder een stuk aluminiumfolie. Zet de parfait op het rooster en giet een dun laagje afdekgelei over de parfait. Zodra het laagje over de parfait zit leg hem met een paletmes op een schoteltje en leg deze terug in de diepvries zodat de parfait niet volledig gaat smelten. Je kan hem ook direct serveren.

Nu je alles klaar hebt, kun je het een mooi bord maken om te serveren. Wat ook mooi is om nog wat chocolade rolletjes te gebruiken bij het opmaken van het bord.

Geniet van dit heerlijk nagerecht

 

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*