Nieuw recept: Karamelsaus

Karamelsaus! Ja, dat is toch zo lekker en vooral als je het zelf maakt. Maar pas op met het maken van karamelsaus, want het kan gevaarlijk zijn! Nu zullen mensen vast denken: Wat kan daar nou gevaarlijk aan zijn? Het grootste gevaar van het maken van karamelsaus is de temperatuur. Ik kan mij nog herinneren dat ik een keer een proef op school moest maken waar ook karamelsaus op het menu stond. De leraar zei al jullie hoeven de karamelsaus niet te maken dat hebben wij al voor jullie gedaan in verband met de temperatuur.  Karamelsaus maak je eigenlijk door suiker te verbranden,  en als je suiker verbrand dan wordt het al snel 120 graden.

Ook moet je slagroom toevoegen als de suiker voldoende is verbrand en dan zie je dat je karamel omhoog komt en de kans is aanwezig dat het over de rand komt. Dus pas goed op met het maken van karamelsaus. Nog één tip: Proef het niet voordat het helemaal is afgekoeld, je wilt geen vloeistof van 120 graden in je mond of aan je vingers.

Het maken van karamel heb ik tijdens mijn opleiding wel eens gedaan maar daarna nog maar één keer. Tijdens mijn opleiding maakte wij karamelsaus in een hele hoge pan dan wist je zeker dat het niet over de rand zou komen. Thuis heb ik natuurlijk niet zo’n mooie hoge pan dus moet het wel in een steelpannetje.

Als je op internet zoekt naar recepten voor karamelsaus zie je in veel recepten dat je ongeveer 50 ml water moet toevoegen. Maar zo maak ik geen karamel, als je zo karamel wilt maken dan maak je eerder suikerwater  en dat gebruik je vaak voor meringue.

Het recept wat ik hieronder voor jullie heb uitgewerkt is voor ongeveer een klein flesje heerlijke karamelsaus.

Ingrediënten

  • 200 gram suiker
  • 1 eetlepel water
  • 20 gram boter
  • 175 ml slagroom
  • snufje zout

Doe de suiker en het water in een steelpan en zet het op het gas. Na een poosje zie je dat het suiker bruin wordt en verbrand. Zorg er voor dat de karamel niet te donker wordt want dan is de karamel bitter. Let wel goed op en loop bij het karamel maken niet weg! Nadat je ziet dat de suiker mooi bruin begint te worden, doe je de slagroom in een steelpannetje en laat je het warm worden.

Zodra je ziet dat bijna alle suiker een bruine kleur heeft en niet te donker is haal je je steelpan van het vuur. Voeg de slagroom toe aan de karamel en roer het door elkaar. Voeg niet alles in één keer toe want dan weet je zeker dat de karamel over de rand komt.

Zodra de karamelsaus is uitgekookt voeg je de boter en de zout toe. Meng dit goed door elkaar en laat de karamelsaus afkoelen.Als je karamelsaus is afgekoeld kan je genieten van je homemade karamelsaus. Deze saus kan je heerlijk gebruiken voor bij je dessert of bij je taarten. Geniet van het maken en natuurlijk van het opeten van je heerlijke karamelsaus.

Eet smakelijk!

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*