Nieuw recept: Cupcake met monchou topping

Wat is een Cupcake? Een cupcake is een klein gebakje, meestal gebakken in een klein papieren of aluminium bakje.

Het eerste cupcake-recept is te vinden in het kookboek van Eliza Leslie uit 1828. In die tijd werd op Engelse deftige theekransjes, naast het gebruikelijke kopje thee, ook een gebakje in de vorm van een theekopje gepresenteerd. Deze eerste cupcakes werden vaak gebakken in een kopje, dit kan een verklaring zijn waar de naam van dit kleine gebakje vandaan komt. Maar wat ook mogelijk is, is dat ze vroeger het recept maakte niet met 100 gram bloem maar met “a Cup of flower”. Dit zou ook eventueel een verklaring kunnen zijn voor de naam, maar niemand weet het zeker.  De meeste cupcakes zijn zoet van smaak en kunnen op heel veel verschillende manieren worden versierd.

De meeste cupcakes worden gemaakt door een combinatie van boter, suiker, bloem en eieren. Vanuit deze basis ingrediënten zijn er honderden variaties mogelijk. Combinaties met fruit, chocolade en alcoholische dranken zijn populair. Ook kunnen cupcakes worden gedecoreerd met fondant, marsepein of een topping (icing).

Het onderstaande recept is voldoende voor 12 cupcakes.

Ingrediënten: 

Cupcake

  • 125 gram roomboter
  • 125 gram kristalsuiker
  • 125 gram zelfrijzend bakmeel
  • 2 eetlepels melk
  • 2 eieren
  • eventueel cacaopoeder

Topping

  • 300 gram monchou
  • 150 gram poedersuiker

Voordat je begint zorg je er voor dat de monchou lekker zacht is en dat de eieren, boter, melk op kamertemperatuur is. Verwarm de oven voor op 170 graden. Zet ook een cupcake bakblik met daarin de bakvormpjes klaar.

Meng de roomboter en de suiker goed door elkaar. Voeg hier de eieren één voor één aan toe. Zodra de eieren er bij worden gemixt voeg dan de zelfrijzend bakmeel toe. En voeg als laatst de twéé eetlepels melk toe, meng dit goed door elkaar tot een glad beslag. Wil je liever chocolade cupcakes? Voeg dan ongeveer 2 á 3 eetlepels cacaopoeder toe. Zodra je beslag goed is, vul je vormpjes met het beslag. Je kan dit doen met een lepel maar het beste werkt met een ijslepel, zo krijg je overal evenveel beslag in elk vormpje. Bak de cupcakes in 20 minuten gaar.

Meng de monchou met de poedersuiker in een kom tot een glad mengsel. Doe de monchou topping in een spuit zak met de gewenste spuitmondje en leg het in de koelkast. Als je een kleurtje wil toevoegen kan dat natuurlijk altijd zodat je een mooi gekleurd monchou topping krijgt.

Zodra de cupcakes afgekoeld zijn spuit je de monchou topping net voor het serveren er op en kan je eventueel je cupcake met topping nog versieren met hagelslag of andere versiersels.

Geniet van het maken en natuurlijk van het eten van je cupcakes.

 

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*