Nieuw gerecht: Pasta bolognese

Italië! Waar denken jullie dan direct aan? Als ik aan Italië denk, dan denk ik vaak aan de vele soorten pasta, pizza, salami, parmaham en natuurlijk aan de verschillende kazen. Ohja, natuurlijk ook het heerlijke Italiaans ijs, en natuurlijk ook aan het geweldige landschap en het heerlijke weer.

De Italiaanse keuken is toch wel één van mijn favoriete keukens die er zijn. Ik ben vooral gek op pasta, heerlijk met tomatensaus en kaas.

Ik had het geluk dat ik tijdens mijn koksopleiding  een opdracht kreeg om mijn eigen pasta te maken. Op het moment dat ik er mee bezig was, had ik daar zo veel plezier van dat ik ooit zelf een pasta machine wilde hebben.   Vorig jaar gingen wij met mijn familie naar Toscane dus dacht ik, ik wil kijken voor een pasta machine. Na veel zoeken kwam ik in Florence een kookwinkel tegen en kocht ik mijn pastamachine. ( ik dacht dat er wel meer kookwinkels in Italie waren)

Afgelopen zondag heb ik weer heerlijk in de keuken gestaan om mijn eigen bolognesesaus en mijn zelfgemaakte tagliatelle te maken. Dit recept heb ik nu ook voor jullie uitgewerkt. Dit recept is voor ongeveer 2 á 3 personen.

Ingrediënten: 

Bolognesesaus

 • 30 gram roomboter
 • 2 eetlepels olijfolie
 • 1 rode ui ( gesnipperd )
 • 1 wortel ( fijn gesneden ) Kijk zelf even hoeveel wortel je wilt toevoegen.
 • 1 teen knoflook
 • 250 gram rundergehakt
 • peper en zout
 • 1 1/4 dl witte wijn
 • 2 eetlepels tomatenpuree
 • oregano
 • eventueel water

Pasta:

 • 200 gram bloem ( liefst Italiaans bloem 00 )
 • 2 eieren losgeklopt
 • 1 eidooier
 • Zout

Eerst ga je de saus maken zodat de smaak lekker vrij komt in je saus. Smelt de boter met de olijfolie in een pannetje. Voeg daar de ui aan toe en fruit het aan tot dat het glanzend begint te worden. Voeg daarna de wortel toe en bak de knoflook ongeveer één minuut mee, roer dit goed door elkaar. Zodra de wortel gaar begint te worden voeg je het gehakt toe en bak je het gehakt gaar.  Zorg er wel voor dat je kleine stukjes gehakt hebt en niet één grote klont gehakt. 🙂

Als het gehakt gaar is, voeg je de tomatenpuree toe en roer dit goed door, laat het mengsel een minuut pruttelen op een laag vuur. Voeg daarna de wijn toe, als je geen wijn wilt toevoegen voeg dan 2,5 dl water toe. Doe er peper en zout bij naar smaak. Laat dit op een laag vuur afgedekt lekker pruttelen en roer het af en toe door. Zorg er wel voor dat er altijd een beetje vocht in blijft zitten anders wordt je vlees droog. Als je vlees droogt wordt voeg dan wat water toe.

Voor dat je gaat op serveren voeg je wat oregano toe naar smaak en laat dit nog even lekker mee pruttelen.

Nu de saus klaar is kun je beginnen met de pasta.

Meng alle ingrediënten door elkaar en kneed het tot één geheel. Als het deeg erg droog aanvoelt, spoel je even één hand om en kneed dan nog even goed door. Zo maak je je deeg weer een beetje vochtig.

Nu je deeg goed is, laat je het afgedekt één uur rusten.

Na het rusten maak je van je deeg een vierkant plak en zet je je pastamachine op stand 0. Nu doe je je deeg er in en rol je deeg erdoor. Als je stuk er uit is vouw je het in de lengte dubbel en voeg je het weer in je machine en draai je het deeg er weer door. Dit herhaal je paar keer en zet de stand van je machine steeds op een andere stand tot dat je de gewenste dikte hebt van je deeg. Zorg ervoor dat je pasta niet te dik is, dit is namelijk niet lekker om te eten en het duurt ook langer voor dat het gaar is tijdens het koken.

Als de dikte goed, is heb je als goed is een mooi groot plak deeg die beetje leerachtig aanvoelt. Nu kan je je deeg door je opzet stuk doen voor je tagliatelle. Als je tagliatelle eruit komt en heeft de juiste lengte dan knip je het af en laat je het drogen aan een rekje. Maak zo van de rest van je deeg de tagliatelle. Laat de tagliatelle één uur rustig drogen en kook het daarna gaar. Heb je geen tijd om nog één uur te laten drogen? Dan kan je natuurlijk het ook direct koken.

Zo zie je dat het maken van je eigen pasta heel gemakkelijk en leuk is. Ik zal zeggen probeer het uit en geniet er van. Als je het één keer hebt gedaan kan ik je garanderen dat je het vaker gaat maken. Eet smakelijk!

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*